Νέα συνεργασία του Ινστιτούτου Ophthalmica με το ΚΘΒΕ (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος)

Ανακοινώνεται η νέα συνεργασία του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica με το ΚΘΒΕ (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος).

To ΚΘΒΕ (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος) αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους θεατρικούς οργανισμούς στη χώρα μας. Με πέντε χειμερινές σκηνές (Βασιλικό Θέατρο, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Φουαγιέ ΕΜΣ, Μονή Λαζαριστών – Σκηνή Σωκράτης Καραντινός και Μικρό Θέατρο), δύο υπαίθρια θέατρα (Θέατρο Δάσους και Θέατρο Γης), αλλά και με την πραγματοποίηση πανελλαδικών και διεθνών περιοδειών και φεστιβάλ, λειτουργεί ως ενεργός πυρήνας πολιτισμού από το 1961.

 

Ως θέατρο δημοσίου συμφέροντος, που οφείλει να ανταποδίδει στον πολίτη την εισφορά του μέσω της τέχνης, της παιδείας και της ψυχαγωγίας και επιδιώκει να είναι πάντα ανοιχτό στην κοινωνία, το ΚΘΒΕ (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος) ακολουθεί μια στρατηγική με τους παρακάτω βασικούς άξονες:
  • επιλογή ρεπερτορίου ευρείας γκάμας
  • παραγωγή παραστάσεων υψηλών προδιαγραφών για παιδιά και νέους
  • συμβολή στη θεατρική εκπαίδευση και ανάπτυξη εκπαιδευτικής δραστηριότητας
  • ενίσχυση δεσμών και συνεργασιών με πολιτιστικούς φορείς, δημοτικές αρχές, οργανισμούς και κοινωνικά ιδρύματα
  • έμφαση στην κοινωνική πολιτική
  • διεξαγωγή κοινωνικών δράσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών
  • χαμηλή τιμολογιακή πολιτική και διαβαθμίσεις παροχών
  • ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας

 

 

Ιστορικό

Το ΚΘΒΕ (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ιδρύθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1961 και εγκαινίασε τη δραστηριότητά του το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς με παραστάσεις της τραγωδίας του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Πρώτος πρόεδρός του υπήρξε ο συγγραφέας Γιώργος Θεοτοκάς και πρώτος διευθυντής του ο σκηνοθέτης Σωκράτης Καραντινός. Από τον Δεκέμβριο του 1961 το ΚΘΒΕ (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος) άρχισε να δίνει παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Βασιλικό Θέατρο, ενώ το φθινόπωρο του 1962 εγκαταστάθηκε στο νεόκτιστο τότε κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Στόχος του, από την εποχή της ίδρυσής του, ήταν η διδασκαλία έργων του ελληνικού και ξένου δραματολογίου, η πραγματοποίηση περιοδειών στις κυριότερες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και όλης της χώρας (από το 1962), η οργάνωση παραστάσεων αρχαίου δράματος ή άλλων κλασικών έργων στα σωζόμενα αρχαία θέατρα και αλλού, καθώς και διάφορες άλλες εκδηλώσεις που έχουν σχέση με το θέατρο και την τέχνη γενικότερα.

Υπήρξε το πρώτο θέατρο στην Ελλάδα που καθιέρωσε εναλλασόμενο δραματολόγιο. Παράλληλα οργάνωσε σειρά λογοτεχνικών πρωινών με διακεκριμένους ομιλητές. Από το 1973 λειτουργεί και η Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου, που παρέχει δωρεάν πλήρη θεατρική και γενικότερα καλλιτεχνική παιδεία και αποτελεί φυτώριο για νέους ηθοποιούς. Τον Νοέμβριο του 1977 άρχισε να λειτουργεί το Θέατρο της Θράκης με έδρα την Κομοτηνή. Στην αποκεντρωτική αυτή προσπάθεια προστέθηκε ύστερα από μια διετία και το Θέατρο Ανατολικής Μακεδονίας με έδρα τις Σέρρες. Οι δύο αυτές σκηνές λειτούργησαν ως το 1984.

Το Ινστιτούτο Ophthalmica και το ΚΘΒΕ (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος) εξασφάλισαν την διαμόρφωση ενός ειδικού πλαισίου δραστηριοτητας σε επίπεδο εταιρικής κοινωνική ευθύνης και πολιτιστικών δράσεων.

To Ινστιτούτο Ophthalmica παρέχει τέλος ένα ειδικά σχεδιασμένο πακέτο παροχών σε όλα τα μέλη του ΚΘΒΕ (Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος).

 

Source: ΚΘΒΕ (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος)

https://www.ntng.gr/