Υαλοειδές υγρό
Τι ακριβώς είναι το υαλοειδές υγρό;
Η υαλοειδική κοιλότητα είναι ένα χώρος, που βρίσκεται στο πίσω μέρος του οφθαλμού, ανάμεσα στον φακό και τον αμφιβληστροειδή και είναι γεμάτη με ένα υλικό που μοιάζει με διαφανές ζελέ. Το υλικό αυτό ονομάζεται υαλοειδές υγρό. Το υαλοειδές έχει σημεία όπου στηρίζεται στο εσωτερικό του ματιού.
Αποκόλληση υαλοειδούς
Τι ακριβώς είναι η αποκόλληση υαλοειδούς;
Καθώς περνούν τα χρόνια (γήρανση), το υαλοειδές υγρό, εξαιτίας τροποποίησης της υφής του (γίνεται λιγότερο συμπαγές – ρευστοποιείται) ή έπειτα από την επίδραση εξωγενών παραγόντων (π.χ. τραύματα) είναι δυνατόν να αποκολληθεί από τα φυσικά του στηρίγματα. Καθώς συμβαίνει αυτό, παρουσιάζονται στην όραση λάμψεις (σαν αστραπές), μαύρες κηλίδες, κινούμενα σωματίδια ή μυγάκια. Το συγκεκριμένο φαινόμενο καλείται αποκόλληση υαλοειδούς.
Η αποκόλληση του υαλοειδούς δεν είναι από μόνη της επικίνδυνη απειλή για την όραση. Ανεξάρτητα όμως με αυτό, εφόσον κάποιος εμφανίσει τα συμπτώματα που την χαρακτηρίζουν, θα πρέπει να επισκευτεί άμεσα τον οφθαλμίατρό του γιατί μπορεί εκείνα να συνοδεύουν σοβαρότερες καταστάσεις (π.χ. ρωγμές του αμφιβληστροειδούς ή υαλοειδική αιμορραγία). Αυτό συμβαίνει όταν οι υαλοειδοαμφιβληστροειδικές συνδέσεις είναι πολύ ισχυρές και το αποκολλούμενο υαλοειδές σχίζει τον αμφιβληστροειδή ή κόβει τα αιμοφόρα αγγεία του. Εάν το υαλοειδές αποκολληθεί πλήρως από τον αμφιβληστροειδή, τότε αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες για αποκόλληση του ίδιου του αμφιβληστροειδούς με τρομερά δυσάρεστες συνέπειες.
Συμπτώματα
Τα κυριότερα συμπτώματα της αποκόλλησης υαλοειδούς είναι:
- αιωρούμενες σκιές σε περιοχές των οπτικών πεδίων
- μυγάκια (μυωψίες)
- κλωστές (σαν ιστοί αράχνης)
- στιγμιαίες λάμψεις (φωταψίες)
- διαταραχές στην όραση
Αντιμετώπιση
Υπάρχει θεραπεία;
Στην περίπτωση της οπίσθιας αποκόλλησης υαλοειδους δεν υπάρχει θεραπεία. Η αποκόλληση είναι μόνιμη και συνήθως τα συμπτώματα των μυοψιών και λάμψεων είναι δυνατόν να τα έχουμε και για πάντα. Ένας ασθενής με αποκόλληση υαλοειδούς ενδέχεται να υποστεί και μια αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, λόγω της έλλειψης μηχανικής πίεσης στο σημείο της αποκόλλησης ή και των έλξεων που δημιουργούνται. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά τον πρώτο μήνα.
Δεν θα πρέπει να σκύβετε απότομα, να σηκώνετε πολλά βάρη ή να κάνετε απότομες κινήσεις. Ωστόσο στην περίπτωση που διαγνωσθεί μια ρωγμή στο αμφιβληστροειδή τότε θα πρέπει να γίνει επειγόντως laser με σκοπό να περιχαρακωθεί η περιοχή και να μην οδηγήσει σε πλήρη αποκόλληση. Μόνο στην (λιγότερο συχνή) περίπτωση της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς η μόνη λύση είναι η χειρουργική αντιμετώπιση.