To Ινστιτούτο Ophthalmica στηρίζει το πρόγραμμα Mind' s Eye (Το Μάτι του Μυαλού): Μια πρωτοβουλία που διερευνά εναλλακτικούς τρόπους θέασης της τέχνης

Τι είναι το πρόγραμμα Mind’s Eye;

Το Mind’s Eye είναι μια πρωτοβουλία που επικεντρώνεται στη δημιουργία συμπεριληπτικών πρακτικών που αποσκοπούν στην προσβασιμότητα της επαφής με την τέχνη ατόμων που βιώνουν μερική ή ολική απώλεια όρασης. Η νεοσύστατη πρωτοβουλία επιδιώκει να παράσχει σε άτομα με οπτική αναπηρία τη δυνατότητα της αυτόνομης πρόσβασης στην εμπειρία της τέχνης, ώστε να σχηματίσουν τις δικές τους εντυπώσεις και αντιλήψεις.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, επαγγελματίες από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, σε συνεργασία με την κοινότητα ατόμων με οπτική αναπηρία, δημιουργούν συμπεριληπτικές πρακτικές που ερμηνεύουν το νόημα, την ατμόσφαιρα, τη μορφή και την ιστορία που κρύβεται πίσω από κάθε έργο τέχνης.

 

Οι πρακτικές εστιάζουν στην πρόκληση απτικών και ηχητικών ερεθισμάτων που προκύπτουν από κάθε έργο ενεργοποιώντας το «μάτι του μυαλού» και εφαρμόζονται ως «οπτικοακουστικά» βοηθήματα σε τμήμα της συλλογής και του χώρου του μουσείου.

Το πιλοτικό πρόγραμμα Mind’s Eye, που για πρώτη φορά εφαρμόζεται στον χώρο και τη συλλογή του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo), ανοίγει τις δράσεις του για το κοινό στις 27 Μαρτίου 2020 και ολοκληρώνεται στις 11 Απριλίου 2020, ενώ οι σχετικές εφαρμογές θα παραμείνουν στον χώρο και μετά το πέρας του προγράμματος.

Info Day: Πρόσβαση & συμπερίληψη ατόμων με οπτική αναπηρία στην εμπειρία της τέχνης και τα μουσεία

Το Σάββατο 28 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση Info Day με τίτλο “Τέχνη και Συμπερίληψη ατόμων με οπτική αναπηρία: Διερευνώντας μεθόδους απτικής απεικόνισης έργων τέχνης” που απευθύνεται σε επαγγελματίες του πολιτισμού και το ευρύ κοινό και αποσκοπεί την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την προσβασιμότητα ατόμων με οπτική αναπηρία στις διάφορες εκφάνσεις του πολιτισμού. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τη συλλογή των έργων του μουσείου από τη σκοπιά ατόμων με οπτική αναπηρία στο πλαίσιο οργανωμένων ξεναγήσεων που θα πραγματοποιηθούν, κατόπιν δήλωσης συμμετοχής, την Κυριακή 29 Μαρτίου και το Σάββατο 4 και 11 Απριλίου 2020.

Η συνεισφορά του Ινστιτούτου Ophthalmica στο πρόγραμμα

Το Ινστιτούτο Ophthalmica στηρίζει αυτήν την αληθινά καινοτόμα προσπάθεια με τη συμμετοχή της οφθαλμίατρου χειρουργού Σταυρένιας Κουκουλά MD, PhD, εξειδικευμένης στην Ηλεκτροφυσιολογία της όρασης και τα κληρονομούμενα νοσήματα του αμφιβληστροειδούς, στο panel των ομιλητών της εκδήλωσης Info Day, το Σάββατο 28 Μαρτίου 2020. Παράλληλα το Ινστιτούτο Ophthalmica υποστηρίζει την πρωτοβουλία με χορηγία για τη σχεδίαση και την ανάπτυξη ιστότοπου (website) www.mindseye.gr, που ακολουθεί τις ειδικές προδιαγραφές προσβασιμότητας για την περιήγηση χρηστών με μειωμένη όραση στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας.

Το «Mind’s Eye | Ψηλαφώντας την Τέχνη» σχεδιάστηκε από τη Στέλα Αναστασάκη, διαχειρίστρια του πολιτισμού (cultural Manager) και ιστορικό τέχνης, και υλοποιείται σε συνεργασία με το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, Παράρτημα Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του START-Create Cultural Change 2019/20.

Το START είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Θα είμαστε όλοι εκεί.