Ενημέρωση ασθενών, συνοδών και συνεργατών επαγγελματιών υγείας στο πλαίσιο ενεργοποίησης μέτρων προστασίας και προφύλαξης από τον Κορωνοϊό (Covid-19)

Με βασική προτεραιότητα την δική σας ασφάλεια και γνώμονα την ποιοτική παροχή υπηρεσιών οφθαλμολογικής φροντίδας σε ασθενείς κάθε ηλικίας, η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Ophthalmica βάζει σε ισχύ και ενεργοποιεί για το επόμενο διάστημα, μια σειρά από ειδικά εσωτερικά πρωτόκολλα στο σύστημα ποιότητάς του, για την προφύλαξη ασθενών, συνοδών και συνεργατών επαγγελματιών υγείας από τη διασπορά του Κορωνοϊού (Covid-19).

Το ανθρώπινο δυναμικό μας έχει διαχωριστεί κατάλληλα σε απομονωμένες ομάδες (groups) που εργάζονται ανά εβδομάδα (rotation), ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη υποστήριξη και εξυπηρέτηση επειγόντων και έκτακτων περιστατικών τους επόμενους μήνες.

Ωράρια λειτουργίας:

  • Το ωράριο λειτουργίας στην κεντρική μονάδα (Βασ. Όλγας 196 & Πλούτωνος 27 γωνία) διαμορφώνεται ως εξής: Δευ έως Παρ 10:00 με 18:00 για ραντεβού υψηλής προτεραιότητας, Σάβ και Κυρ μόνο για έκτακτα ή επείγοντα περιστατικά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού στο 6948 848484
  • Το παράρτημά μας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης Αγ. Σοφίας 40, θα παραμείνει κλειστό

Μέτρα προστασίας και κανόνες προφύλαξης:

  • Κατάλληλη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας (στολή, γάντια, μάσκα, σκουφάκι, προστατευτικά γυαλιά), ανάλογα πάντα με τον εκτιμώμενο κίνδυνο
  • Ορθή διαχείριση αιχμηρών αντικειμένων
  • Αυστηρή αποκομιδή μολυσματικών υλικών
  • Τακτική καθαριότητα επιφανειών
  • Αποστείρωση ιατρικού, επεμβατικού, διαγνωστικού & απεικονιστικού εξοπλισμού (π.χ. υποσιάγωνα, χερούλια κ.ά.)
  • Ειδική διαχείριση και χρήση του ιματισμού
  • Συχνή εφαρμογή υγιεινής των χεριών από το ανθρώπινο δυναμικό για τη μείωση διασποράς τυχών παθογόνων μικροοργανισμών με χρήση αντισηπτικών
  • Ειδική διαχείριση σκευών εστίασης και απορριμμάτων, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες
  • Γρήγορη θερμομέτρηση υπερύθρων ή laser σε ασθενείς με την άφιξη (check in)
  • Ειδικός εξαερισμός των εγκαταστάσεων με φίλτρα νηματικής ροής
  • Παύση επισκέψεων εταιρικών αντιπροσώπων και φαρμακευτικών εταιρειών
  • Τακτικές απολυμάνσεις με ειδικούς αντι-μικροβιακούς παράγοντες, βάσει ειδικού χρονοδιαγράμματος
  • Ασπίδες προστασίας (slit lamp shields) σε σχισμοειδείς λυχνίες κατά την διάρκεια της κλινικής εξέτασης
  • Ελαχιστοποίηση του paperwork και απόσυρση ενημερωτικών εντύπων & διαφημιστικού υλικού από τις αίθουσες αναμονής
  • Δυνατότητα χρήσης χρεωστικών και πιστωτικών καρτών (POS) κατά την έκδοση παραστατικών
  • Ειδική διαχείριση αλληλογραφίας και courier υπηρεσιών
  • Χρήση ειδικών tests ανίχνευσης και εντοπισμού του ιού σε ανθρώπινους πόρους

Οδηγίες για ασθενείς κατά τον προγραμματισμό του ραντεβού τους:

  • Αναφέρετε σε εκπροσώπους μας τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά εάν εσείς ή οι στενοί συγγενείς σας έχετε ταξιδέψει στο εξωτερικό τις τελευταίες 15 ημέρες
  • Ενημερώστε μας για το αν παρουσιάζετε συμπτώματα πυρετού, βήχα, πονόλαιμου, καταρροής, δυσκολίας στην αναπνοή ή έχετε αντιμετωπίσει πρόσφατα λοίμωξη του αναπνευστικού ή οποιαδήποτε άλλη μορφή αδιαθεσίας
  • Προσπαθήστε να μη φέρετε μαζί σας συνοδό. Στην περίπτωση που είναι απαραίτητο να σας συνοδεύσει κάποιος -α ας υπάρχει μόνο ένα άτομο μαζί σας. Ο μοναδικός συνοδός, εφόσον δεν απαιτείται η παρουσία του, θα παραμείνει εκτός Ινστιτούτου για λόγους πρόληψης
  • Εφαρμόστε τους βασικούς κανόνες υγιεινής των χεριών πριν μας επισκεφτείτε
  • Κάνετε χρήση αντισηπτικού με την άφιξή σας στις εγκαταστάσεις μας
  • Φοράτε μάσκα και γάντια αν κρίνετε πως είναι απαραίτητο
  • Η σχολαστική λήψη ιστορικού σας από την επιστημονική μας ομάδα, είναι πιθανό να οδηγήσει σε επαναπρογραμματισμό του ραντεβού σας, σύμφωνα πάντα με την οφθαλμική σας κατάσταση
  • Αφαιρέστε τους φακούς επαφής σας πριν την επίσκεψη και κάνετε χρήση γυαλιών οράσεως
  • Επωφεληθείτε από την on-line συμβουλευτική μας, μέσω Skype, Viber και Video κλήσεων
  • Μην προγραμματίζετε ραντεβού χαμηλής προτεραιότητας και σημαντικότητας
  • Η συνταγογράφηση φαρμάκων μπορεί να εξυπηρετηθεί τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά
  • Η αποστολή μιας συνταγής μπορεί να πραγματοποιηθεί και ταχυδρομικά
  • Για τα ραντεβού του τμήματος Παιδοφθαλμολογίας, παρέχουμε τη δυνατότητα τηλεδιάσκεψης προς αξιολόγηση σημαντικότητας του εκάστοτε περιστατικού. Η επίσκεψη ενός παιδιού στον χώρο γίνεται σε συγκεκριμένα χρονικά σημεία χωρίς συνωστισμό

 

Διαδικτυακή συμβουλευτική (On-line consultation):

Η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Ophthalmica προσφέρει ατομικές συνεδρίες on-line συμβουλευτικής σε ασθενείς με την χρήση βιντεοκλήσης μέσω Skype, Viber, Messenger, FaceTime ή MS Teams.

Το διαδικτυακό σας ραντεβού προγραμματίζεται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στα 2310 263063, 2310 413131 ή αποστολής e-mail στο [email protected].

Ρωτήστε μας για την υγεία των ματιών σας και εξειδικευμένοι οφθαλμίατροι θα σας καθοδηγήσουν κατάλληλα σε πραγματικό χρόνο.

* Η διαδικτυακή συμβουλευτική (on-line consultation) διέπεται από τις αρχές του κώδικα δεοντολογίας για την προστασία του απορρήτου και της εμπιστευτικότητας των πληροφοριών. Δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αντικαταστήσει τη συμβατική συμβουλευτική με την οφθαλμολογική εξέταση.

Τι είναι COVID-19 και τι SARS–CoV-2;

Ο νέος κορονοϊός-2019 ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. O ιός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έως σήμερα έχει διασπαρεί σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο.

 

Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης του ιού;

Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή.

Πότε μια περίπτωση της νόσου θεωρείται περισσότερο μεταδοτική;

Ένα περιστατικό θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό όταν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά θα μπορούσε να είναι μεταδοτικό και στην ασυμπτωματική φάση. Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, ούτε τον ακριβή ρόλο που παίζουν στη μετάδοση του SARS-CoV-2, πιθανολογείται όμως πως είναι μικρότερο από αυτό των συμπτωματικών περιπτώσεων της νόσου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης;

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω: Πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή.

 

Πόσοι ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή νόσο;

Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο;

Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.

Πότε πρέπει κάποιος να ελεγχθεί για COVID-19;

Εάν έχει:

Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας και τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων: στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 ή Ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες από SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα. Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται άμεσα σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2. Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) τηλ: 210.52.12.054 και όχι επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Σε ποιες περιοχές του κόσμου υπάρχει διάδοση στην κοινότητα;

Κίνα, Ιαπωνία, Χόνκ Κόνγκ, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ιράν και Ιταλία (οι περιοχές/επαρχίες Emilia-Romagna, Lombardy, Piedmont και Veneto).

 

Σε ποιες χώρες της Ευρώπης έχουν εμφανιστεί κρούσματα COVID-19;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC (Situation update worldwide, March 1, 2020) έχουν αναφερθεί κρούσματα σε 29 Ευρωπαϊκές χώρες, με 4 επαρχίες της Βόρειας Ιταλίας να έχουν συνεχιζόμενη μετάδοση στην κοινότητα. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 7 έως σήμερα κρούσματα όλα με ιστορικό ταξιδιού στις πληττόμενες περιοχές/επαρχίες της Ιταλίας.

Γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνει τόσο γρήγορα;

Οι δύο βασικές αιτίες για την ταχεία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων είναι ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και ότι έχει βελτιωθεί η δυνατότητα ανίχνευσής του.

Τι σημαίνει έχω έρθει σε επαφή με τον ιό;

«Επαφή», ως προς τον COVID-19, είναι ένα άτομο που δεν παρουσιάζει συμπτώματα ενώ μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με περιστατικό νοσούντος ή και ασυμπτωματικού ατόμου από τον COVID-19. Ο κίνδυνος μόλυνσης εξαρτάται από τον βαθμό έκθεσης στον ιό και για να προσδιορισθεί χρειάζεται συγκεκριμένη διερεύνηση από το προσωπικό του ΕΟΔΥ.

Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από το COVID-19;

Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, στο περιβάλλον των εκπαιδευτικών μονάδων αναφέρονται κατωτέρω:

Οδηγίες ατομικής υγιεινής:

  • Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
  • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
  • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Τι να κάνω εάν έχω στενή επαφή με κάποιον που υποψιάζομαι πως έχει COVID-19;

Επικοινωνήστε με τον ΕΟΔΥ στο τηλ: 210.52.12.054 και μην πραγματοποιήσετε επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς πρότερη ενημέρωση του ΕΟΔY.

Μπορεί η μάσκα να με προστατεύσει αποτελεσματικά από το COVID-19;

Η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπόλοιπους. Η μάσκα χρησιμοποιείται για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και δεν συστήνεται η χρήση της στον υγιή πληθυσμό.

Υπάρχει εμβόλιο για το COVID-19;

Δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο εμβόλιο για το COVID-19, γι΄ αυτό έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση και η εφαρμογή μέτρων πρόληψης διασποράς της νόσου. Αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται για την παρασκευή εμβολίου.

Sources: ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), ΠΙΣ (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος), ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) 

https://www.aade.gr/

https://eody.gov.gr/