Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη | 14 Νοε 2019

Το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica, έχοντας θέσει την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ως αναπόσπαστο κομμάτι του στρατηγικού σχεδιασμού που εφαρμόζει, για άλλη μια χρονιά, συμμετέχει δυναμικά στις Ευρωπαϊκές δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019).

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019, από τις 09:00 έως τις 15:00, προσφέρουμε σε ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, μόνο κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού, απεικονιστική εξέταση με φωτογράφηση βυθού οφθαλμού, για την ανίχνευση οφθαλμικών παθήσεων που συνδέονται με τον διαβήτη, όπως είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας.

Η διάγνωση πραγματοποιείται με εντυπωσιακό τρόπο από ένα πανέξυπνο και υψηλής αξιοπιστίας, προηγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence). Η συγκεκριμένη εξέταση διαρκεί μόλις 2 λεπτά, είναι εντελώς ανώδυνη και φιλική για όλες τις ηλικίες και παρέχεται σε πραγματικά προνομιακή τιμή, ειδικά για την συγκεκριμένη ημέρα.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες ή ερωτήσεις επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλ 2310 263063, 2310 413131 ή στείλτε μας μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) στο [email protected].

Χορηγός επικοινωνίας: Νεανική Επιχειρηματικότητα

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (World Diabetes Day: WDD)

H 14η ημέρα του Νοεμβρίου είναι μια σημαντική ημερομηνία στην ιστορία του διαβήτη, γιατί είναι η ημέρα που γεννήθηκε ο επιστήμονας Frederick Banting, ο οποίος ανακάλυψε την συνθετική ινσουλίνη, μαζί με τον Charles Best, το 1922.

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (World Diabetes Day: WDD) είναι μια συντονισμένη εκστρατεία, πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF), υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), που τρέχει σε περισσότερες από 160 χώρες και στόχο έχει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα αίτια, τα συμπτώματα και τις επιπλοκές της πάθησης, με επίκεντρο σταθερά την πρόληψη. Διεθνές σύμβολο έχει οριστεί ο μπλε κύκλος, ο οποίος σηματοδοτεί την ενότητα της διαβητολογικής κοινότητας στην έξαρση της πάθησης.

Το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2019 είναι “Οικογένεια & Διαβήτης”.

Χρήσιμα Στατιστικά για τον Διαβήτη

  • Συνολικά 246 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν σήμερα από διαβήτη, ενώ το 2025 θα φθάσουν τα 380 με τη μεγαλύτερη αύξηση να την περιμένουμε στις αναπτυσσόμενες χώρες
  • Κάθε χρόνο άλλα 7 εκατομμύρια αναπτύσσουν διαβήτη
  • Ο διαβήτης είναι η 4η κατά σειρά αιτία θανάτου παγκοσμίως
  • Η Ινδία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ρωσία, η Αμερική και η Γερμανία έχουν το μεγαλύτερο αριθμό διαβητικών στον κόσμο
  • Κάθε 10 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει από αιτίες σχετικές με το διαβήτη
  • Κάθε 10 δευτερόλεπτα δυο νέοι άνθρωποι αναπτύσσουν διαβήτη
  • Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τις διαταραχές που αφορούν το μεταβολικό σύνδρομο κάθε χρόνο
  • Οι μισοί και πλέον σχεδόν διαβητικοί δε γνωρίζουν ότι πάσχουν
  • Το 80% των διαβητικών τύπου 2 μπορεί να προληφθεί με δίαιτα και άσκηση
  • Ο διαβήτης είναι υπεύθυνος για το 8% των νέων περιστατικών τύφλωσης στους ενήλικες και κάθε χρόνο μόνο στις ΗΠΑ 24.000 χάνουν την όρασή τους εξ αιτίας του

 

Τι ακριβώς είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια μεταβολική ασθένεια, η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και από διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, των λιπιδίων και των πρωτεϊνών, η οποία οφείλεται σε απόλυτη (τύπου 1 διαβήτης) ή σχετική (τύπου 2 διαβήτης) έλλειψη ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και είναι απαραίτητη για τη μεταφορά της γλυκόζης που λαμβάνεται από τις τροφές, μέσα στα κύτταρα.

Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη είναι η παχυσαρκία, η απουσία άσκησης, η κληρονομικότητα, οι γυναίκες με ιστορικό γέννησης υπέρβαρου τέκνου ή που πάσχουν από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, η υπέρταση, το ιστορικό καρδιαγγειακού επεισοδίου κ.ά.

Η διάγνωση του διαβητικού ασθενούς γίνεται με τη μέτρηση του πρωϊνού σάκχαρου αίματος ή των τιμών σακχάρων κατά τη διάρκεια της καμπύλης γλυκόζης. Χρήσιμη είναι επίσης η μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), η οποία αντανακλά το μέσο όρο των σακχάρων του τελευταίου τριμήνου.

Η αποτελεσματική διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη, απαιτεί προσεκτικό έλεγχο των τιμών – επιπέδων γλυκόζης του αίματος, διότι χωρίς την κατάλληλη διαχείριση σχετίζεται µε σοβαρές βλάβες στο σώμα, καθώς και µε την ανεπάρκεια διαφόρων οργάνων και ιστών. Ο νεανικός διαβήτης στην εποχή μας είναι αρκετά διαδεδομένος, με αποτέλεσμα η νόσος να επηρεάζει και άτομα νεαρά σε ηλικία. Στις πιο διαδεδομένες επιπλοκές του διαβήτη περιλαμβάνονται η καρδιαγγειακή νόσος, η νεφροπάθεια, η νευροπάθεια και η αµφιβληστροειδοπάθεια.

 

Διαβήτης και Όραση

Ο διαβήτης είναι ικανός να επηρεάσει την όραση, προκαλώντας μια σειρά παθήσεων και συμπτωμάτων. Όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα που κάποιος πάσχει από διαβήτη, τόσο μεγαλύτερος και ο κίνδυνος αναπτύξεως των βλαβών στην όραση. Η πιο σοβαρή από τις διαβητικές οφθαλμικές παθήσεις αφορά τον αμφιβληστροειδή (τον φωτοευαίσθητο χιτώνα στο πίσω τμήμα του οφθαλμού) και ονομάζεται διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Η πάθηση προκαλεί σοβαρές βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν με θρεπτικά συστατικά τον αμφιβληστροειδή. Οι βλάβες αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα αιμορραγίες, νέκρωση ιστού, δημιουργία νεοαγγείων κι όταν αφορούν την ωχρά κηλίδα (το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδή, υπεύθυνο για την ευκρινή όραση και την αντίληψη των χρωμάτων), έχουν σαν αποτέλεσμα την σημαντική ελάττωση της κεντρικής όρασης (διαβητικό οίδημα ωχράς).

Τα βασικά συμπτώματα της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας είναι θάμβος και διακυμάνσεις όρασης, διπλωπία, μυωψίες (μυγάκια), φωταψίες (λάμψεις) και σκιές σε κάποιες περιοχές των οπτικών πεδίων. Στις μέρες μας το μήνυμα είναι σαφώς ελπιδοφόρο για την αντιμετώπιση τέτοιου τύπου παθήσεων, καθώς η σύγχρονη θεραπευτική μας φαρέτρα περιλαμβάνει α. την τεχνική λέιζερ φωτοπηξίας, β. τα νεότερα φάρμακα που ονομάζονται αντι-αγγειογενετικοί παράγοντες (anti-VEGF) τα οποία έχουν φέρει πραγματική επανάσταση στην αντιμετώπιση των παραπάνω οφθαλμικών καταστάσεων και γ. τη χρήση μικροχειρουργικών τεχνικών, όπως η επέμβαση οπίσθιας υαλοειδεκτομής (βιτρεκτομής).

 

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει το χάρτη της Ιατρικής και της Οφθαλμολογίας

Η επιστήμη της ιατρικής χαρακτηρίζεται τις τελευταίες δεκαετίες από μια, χωρίς προηγούμενο, αλματώδη ανάπτυξη. Η πρόοδος αυτή εκπηγάζει κυρίως από την εμφάνιση νέων επαναστατικών τεχνολογιών που βελτιώνουν σημαντικά την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία ακόμη και των πιο σπάνιων ασθενειών. Η οφθαλμολογία παραδοσιακά είναι μια ειδικότητα που οδηγεί τις τεχνολογικές και ερευνητικές εξελίξεις με αποτέλεσμα πολλές από τις νέες τεχνικές να βρίσκουν εφαρμογή πρώτα στις παθήσεις των ματιών.

Παρά την αξιοσημείωτη αναβάθμιση στην περίθαλψη των ασθενών, οι προβλέψεις σχετικά με την επιδημιολογία μιας σειράς ασθενειών παραμένουν ιδιαίτερα δυσοίωνες. Τόσο η επιμήκυνση του προσδόκιμου επιβίωσης του πληθυσμού, όσο και η υϊοθέτηση διατροφικών επιλογών και ρυθμών ζωής δυτικού τύπου από ολοένα και περισσότερες κοινωνίες, έχει σαν αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των ατόμων που εμφανίζουν σοβαρές συστηματικές παθήσεις, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης ή οφθαλμικές παθήσεις όπως το Γλαύκωμα και η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ).

Η έκρηξη στον αριθμό των περιστατικών που αφορούν ασθένειες όπως οι παραπάνω, δημιουργεί νέα δεδομένα κι αυξημένες απαιτήσεις για αλλαγή στην στρατηγική διαχείρισής τους. Πλατφόρμες που στοχεύουν στην έγκυρη διάγνωση, συνδυάζοντας αποτελεσματικότητα, ταχύτητα και χαμηλό κόστος αναδύονται σε όλα τα ανεπτυγμένα συστήματα υγείας. Οι πιο δημοφιλείς από αυτές βασίζονται στις αρχές της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI), όπου υπολογιστές εκπαιδεύονται να επιτελούν συγκεκριμένα καθήκοντα.

Τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης λειτουργούν αξιοποιώντας μεγάλους όγκους δεδομένων και χρησιμοποιώντας γρήγορους, επαναληπτικής διαδικασίας και ευφυείς αλγορίθμους, επιτρέποντας έτσι σε ειδικό λογισμικό να μαθαίνει αυτόματα από μορφές ή χαρακτηριστικά των δεδομένων.

Στην οφθαλμολογία με τη βοήθεια συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης έχει γίνει εφικτή η ανίχνευση ασθενών που εμφανίζουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και παθήσεων του οπτικού νεύρου, όπως συμβαίνει στο γλαύκωμα. Η διάγνωση γίνεται με τη χρήση ψηφιακών φωτογραφιών του βυθού του οφθαλμού που υφίστανται επεξεργασία από ειδικό λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης. Σε χρόνο που δεν ξεπερνά τα μερικά δευτερόλεπτα εντοπίζονται ασθενείς που χρήζουν περαιτέρω θεραπευτικής αντιμετώπισης, με ακρίβεια εφάμιλλη της εξέτασης από εξειδικευμένο οφθαλμίατρο.

Η διαθεσιμότητα συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης θα επιτρέψει την ταχύτατη εξέταση μεγάλου αριθμού ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για τις παραπάνω ασθένειες. Έτσι ασθενείς με ηλικία μεγαλύτερη των 50 ετών, που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη είναι δυνατό να πληροφορηθούν με ακρίβεια την πιθανότητα νόσησης, και μάλιστα σε πολύ χαμηλό κόστος, αφού δεν απαιτείται η συνδρομή ειδικού οφθαλμίατρου.

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Πατήστε εδώ για να κάνετε κι εσείς το προληπτικό online τεστ αξιολόγησης για τον διαβήτη τύπου 2

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το ενημερωτικό μας έντυπο σχετικά με τις παθήσεις του αμφιβληστροειδή και της ωχράς κηλίδας (pdf)

Sources: IDF, EDE

https://www.idf.org/

http://www.ede.gr/