Πτώση Βλεφάρου (Βλαφαρόπτωση)
Τι είναι η βλεφαρόπτωση;
Βλεφαρόπτωση είναι η ονομασία που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την πτώση του άνω βλεφάρου, η οποία μπορεί να εμφανιστεί στο 1 ή και στα 2 μάτια.
Συμπτώματα:
Η πτώση του άνω βλεφάρου είναι σε θέση να προκαλέσει αισθητικό πρόβλημα. Επίσης μπορεί να επηρεάσει την όρασή σας εάν καλύπτει το επάνω τμήμα του οπτικού σας πεδίου. Μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν πόνο στα φρύδια και στο μέτωπο, κόπωση στα μάτια ή εξάντληση, ειδικά προς το τέλος της ημέρας.
Τι προκαλεί την πτώση;
Η πτώση μπορεί να είναι συγγενής (παρούσα κατά τη γέννηση) ή επίκτητη (εμφανίζεται τα επόμενα χρόνια της ζωής). Αιτίες επίκτητης πτώσης μπορεί να συσχετίζονται με τραυματισμό, λοίμωξη ή φλεγμονή, μακροχρόνια χρήση φακών επαφής ή κάποια προβλήματα με τα νεύρα ή τους μυς λόγω της γήρανσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει μια ασυνήθιστη υποκείμενη διαταραχή των νεύρων ή των μυών.
Ποια είναι η θεραπεία της βλεφαρόπτωσης;
Εάν η πτώση του βλεφάρου είναι ήπια δεν απαιτείται θεραπεία. Εάν είναι πιο σοβαρή, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμη. Ο χειρουργός σας θα σας συμβουλέψει εάν συστήνεται χειρουργική επέμβαση στην δική σας περίπτωσή, καθώς ενδέχεται να μην προτείνεται για συγκεκριμένες οφθαλμικές παθήσεις και καταστάσεις.
Σε περιπτώσεις όπου οι υποψήφιοι δεν είναι κατάλληλοι να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, μπορεί να προταθούν σκελετοί γυαλιών με ειδικούς βραχίονες για τη βελτίωση της πτώσης. Πρόκειται για έναν απλό, λεπτό, πλαστικό βραχίονα στήριξης που προσκολλάται με ειδικό τρόπο σε ένα ζευγάρι γυαλιών οράσεως. Όταν κάποιος – α φοράει τα γυαλιά, εκείνος ωθεί απαλά το βλέφαρο προς τα επάνω και μπορεί να φανεί αποτελεσματικός στη διατήρηση του βλεφάρου σε τέτοιο σημείο, ώστε να μην επηρεάζεται το οπτικό πεδίο και η όραση.
Η χειρουργική επέμβαση βλεφαρόπτωσης στοχεύει στην αποκατάσταση της φυσιολογικής εμφάνισης του βλεφάρου, επαναφέροντας έτσι το οπτικό πεδίο, ανυψώνοντας κατάλληλα το βλέφαρο και βελτιώνοντας τη συμμετρία με το άλλο βλέφαρο.
Τι ακριβώς περιλαμβάνει η χειρουργική για την αντιμετώπιση της βλεφαρόπτωσης;
Η χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της πτώσης συνήθως περιλαμβάνει μια τομή (κόψιμο) του δέρματος του άνω βλεφάρου και την αναδίπλωση, μείωση – σύσφιξη των τενόντων ή των μυών που ανυψώνουν το βλέφαρο. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με τομή στην εσωτερική πλευρά του άνω βλεφάρου, χωρίς εμφανή τομή στο δέρμα.
Σε μερικούς ανθρώπους αυτοί οι μυς είναι πολύ αδύναμοι ώστε να ανασηκωθεί το βλέφαρο και αντ ‘αυτού ένα νήμα τεχνητού υλικού περνά κάτω από το δέρμα για να συνδέσει το βλέφαρο στους ισχυρότερους μυς του μετώπου. Αυτό αναφέρεται ως χειρουργική επέμβαση «ανάρτησης του βλεφάρου στον μετωπιαίο μυ».
Ο χειρουργός σας θα συζητήσει μαζί σας ποια χειρουργική τεχνική είναι η πιο κατάλληλη για την περίπτωσή σας, καθώς αυτό εξαρτάται από την αιτία της πτώσης του βλεφάρου και την γενική υγεία του οφθαλμού σας.
Εντρόπιο
Τι είναι το εντρόπιο;
Το εντρόπιο είναι μια παθολογική κατάσταση, όπου το βλέφαρο στρέφεται προς τα μέσα (έσω), προκαλώντας ερεθισμό, ενώ μπορεί να απειλήσει και την όραση. Αυτό μπορεί να συμβεί τόσο στο άνω όσο και στο κάτω βλέφαρο, ωστόσο συχνότερα παρουσιάζεται στο κάτω βλέφαρο.
Τι προκαλεί το εντρόπιο;
Με τη γήρανση παρουσιάζονται αλλαγές στους ιστούς των βλεφάρων που είναι σε θέση να οδηγήσουν σε εντρόπιο. ΄Άλλες αιτίες ενός εντροπίου περιλαμβάνουν χημικές βλάβες, φλεγμονώδεις καταστάσεις του επιπεφυκότα ή ουλές στον επιπεφυκότα, ιδιαίτερα από κάποια μόλυνση, με αποτέλεσμα τα βλέφαρα να στρέφονται προς τα μέσα.
Ποια είναι τα κλινικά σημεία και συμπτώματα του εντροπίου;
- Ερεθισμός του οφθαλμικού βολβού ή αίσθηση ξένου σώματος
- Δακρύρροια
- Ερυθρότητα
- Αίσθηση ξένου σώματος
- Θόλωση της όρασης
- Περιστροφή προς τα μέσα του ορίου των βλεφάρων, με αποτέλεσμα οι βλεφαρίδες να «τρίβονται» στο μάτι
Επηρεάζει το εντρόπιο την όραση;
Το εντρόπιο του βλεφάρου μπορεί να προκαλέσει σημαντικό κίνδυνο για την όραση του ασθενή. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το εντρόπιο μπορεί να προκαλέσει ένα επώδυνο έλκος στο πρόσθιο τμήμα του οφθαλμού που είναι σε θέση να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια όρασης.
Πώς αντιμετωπίζεται το εντρόπιο;
Το κάτω βλέφαρο μπορεί να «τραβηχτεί» πίσω στην κανονική του θέση με ένα κομμάτι ταινίας, τοποθετημένη ανάμεσα στο βλέφαρο και στο μάγουλο. Αυτό είναι μόνο ένα προσωρινό μέτρο.
Η καλύτερη θεραπεία για το εντρόπιο σίγουρα είναι η χειρουργική επέμβαση. Η διαδικασία περιλαμβάνει σύσφιξη του άκρου του βλεφάρου και αποκατάσταση – επαναφορά στην κανονική του θέση. Η συγκεκριμένη επέμβαση εκτελείται μετά από ένεση τοπικού αναισθητικού στο βλέφαρο, διαρκεί περίπου 30 λεπτά και γίνεται μέσα από μια μικρή τομή στην έξω γωνία του βλεφάρου.
Τα πιο περίπλοκα περιστατικά χρειάζονται συνήθως μια πιο συνθέτη χειρουργική αντιμετώπιση. Για παράδειγμα, κάποιοι συγκεκριμένοι τύποι εντροπίου μπορεί να απαιτούν μόσχευμα ιστού από το στόμα.
Μετά τη χειρουργική επέμβαση, το μάτι είναι συνήθως κλεισμένο για μία ημέρα για να μειωθεί το οίδημα και ο ασθενής χρησιμοποιεί αντιβιοτική αλοιφή για 2 εβδομάδες. Μια επανεξέταση προγραμματίζεται σε 2 – 4 εβδομάδες, ώστε να ελεγχθεί η θέση του βλεφάρου και να αφαιρεθούν τυχών εναπομείναντα ράμματα.
Εκτρόπιο
Τι είναι το εκτρόπιο;
Εκτρόπιο είναι η πάθηση κατά την οποία υπάρχει χαλάρωση του βλεφάρου μακριά από τον οφθαλμό και προκαλείται η συστροφή του προς τα έξω. Το εκτρόπιο του κάτω βλεφάρου είναι πολύ πιο συχνό στους ηλικιωμένους και μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το βλέφαρο, ή μέρος αυτού.
Τι προκαλεί το εκτρόπιο;
Καθώς μεγαλώνουμε, μετά τα 60 έτη της ηλικίας, οι ιστοί του κάτω βλεφάρου μπορεί να χάσουν μέρος της ελαστικότητάς τους, ενώ παράλληλα η γενικότερη χαλάρωση των τενόντων στις έσω και έξω γωνίες των βλεφάρων συμβάλουν στην αστάθεια του βλεφάρου. Αυτό επιτρέπει στο βλέφαρο να γέρνει προς τα κάτω και να στρέφεται προς τα έξω.
Τραυματισμοί των βλεφάρων και ουλές στο δέρμα του προσώπου είναι σε θέση επίσης να οδηγήσουν σε εκστροφή των βλεφάρων. Υπάρχουν πολλές αιτίες ουλών και τραυματισμών, για παράδειγμα εγκαύματα, χημικά τραύματα και ορισμένες δερματικές παθήσεις (π.χ. μετά από έρπητα ζωστήρα ή αλλεργική δερματίτιδα).
Η πάρεση του προσωπικού νεύρου μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυϊκού τόνου του κάτω βλεφάρου, οδηγώντας έτσι σε εκτρόπιο.
Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα του εκτροπίου;
- Ξηρότητα του οφθαλμού
- Ερυθρότητα και πόνος
- Ευαισθησία στον άνεμο και στο φως
- Δακρύρροια
Επηρεάζει το εκτρόπιο την όραση;
Το εκτρόπιο του κάτω βλεφάρου έχει ως συνέπεια να αλλάζει η ανατομική σχέση βλεφάρου – οφθαλμού και επομένως το κάτω βλέφαρο δεν μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά το μάτι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια έκθεση του κερατοειδή με κίνδυνο μόλυνσής του η ακόμα και διάτρησής του οφθαλμού.
Πώς αντιμετωπίζεται το εκτρόπιο;
Η ιδανική επιλογή για τη θεραπεία του εκτροπίου είναι συνήθως μια χειρουργική επέμβαση. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει σύσφιξη των ιστών του κάτω βλεφάρου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επαναφορά του κάτω βλεφάρου στην κανονική του θέση και το απόλυτο «ταίριασμα» στο μάτι. Η συγκεκριμένη επέμβαση εκτελείται μετά από ένεση τοπικού αναισθητικού στο βλέφαρο, διαρκεί περίπου 30 λεπτά και γίνεται μέσα από μια μικρή τομή στην έξω γωνία του βλεφάρου.
Τα πιο περίπλοκα περιστατικά χρειάζονται συνήθως μια πιο συνθέτη χειρουργική αντιμετώπιση. Για παράδειγμα, εάν το εκτρόπιο έχει προκληθεί από ουλή, τότε η επέμβαση μπορεί να περιλαμβάνει ένα μόσχευμα δέρματος στο βλέφαρο.
Μετά τη χειρουργική επέμβαση, το μάτι είναι συνήθως κλεισμένο για μία ημέρα για να μειωθεί το οίδημα και ο ασθενής χρησιμοποιεί αντιβιοτική αλοιφή για 2 εβδομάδες. Μια επανεξέταση προγραμματίζεται σε 2 – 4 εβδομάδες, ώστε να ελεγχθεί η θέση του βλεφάρου και να αφαιρεθούν τυχών εναπομείναντα ράμματα.
Τριχίαση
Τι είναι η τριχίαση;
Η τριχίαση είναι μια πάθηση των βλεφάρων, η οποία χαρακτηρίζεται από την ανώμαλη κατεύθυνση των βλεφαρίδων προς το μάτι, χωρίς όμως να αλλάζει η ανατομική θέση των βλεφάρων. Είναι στην πραγματικότητα η παθολογική στροφή των βλεφαρίδων προς τα μέσα (έσω) και εμφανίζεται συχνότερα στο κάτω βλέφαρο.
Τι προκαλεί την τριχίαση;
Η χρόνια φλεγμονή των βλεφάρων αποτελεί μια από τις αιτίες της τριχίασης. Ένας τραυματισμός στο βλέφαρο μπορεί να προκαλέσει τριχίαση, ειδικά εάν το βλέφαρο είναι σχισμένο κοντά στο χείλος του. Εάν η πληγή δεν είναι κατάλληλα – σωστά ευθυγραμμισμένη, τότε το αποτέλεσμα είναι οι βλεφαρίδες να μην έχουν αποδεκτή κατεύθυνση σε σχέση με το μάτι.
Η επαφή των βλεφαρίδων με τον οφθαλμό μπορεί να συμβεί εάν αλλάξει η θέση του βλεφάρου και το χείλος του στραφεί προς τα μέσα. Αυτή η έσω στροφή του χείλους του βλεφάρου ονομάζεται εντρόπιο. Η συχνότερη αιτία για την εμφάνιση εντροπίου είναι οι αλλαγές στους ιστούς των βλεφάρων εξαιτίας της γήρανσης.
Μια σπάνια κατάσταση που ονομάζεται δυστριχίαση, στην οποία εντοπίζεται μια επιπλέον σειρά από βλεφαρίδες, έχει κι εκείνη τα ίδια συμπτώματα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της τριχιάσης;
- Αίσθημα ξένου σώματος ή ερεθισμός του οφθαλμικού βολβού
- Δακρύρροια
- Ερυθρότητα
- Φωτοφοβία ή δυσφορία όταν κοιτάτε ένα έντονο φως
Σε σοβαρές περιπτώσεις που δεν θεραπεύονται, η τριχίαση μπορεί να προκαλέσει και να αναπτύξει μια επώδυνη πληγή που ονομάζεται έλκος του κερατοειδούς και είναι σε θέση να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια όρασης.
Πώς αντιμετωπίζεται η τριχίαση;
Η τριχίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τον αριθμό των βλεφαρίδων που δημιουργούν την παθολογική κατάσταση και σύμφωνα με τις προτιμήσεις του ασθενή.
Εάν υπάρχουν μόνο 1 ή 2 βλεφαρίδες που δημιουργούν το πρόβλημα, τότε εκείνες είναι δυνατόν κατάλληλα να αφαιρεθούν με μία λαβίδα. Η συγκεκριμένη διαδικασία ονομάζεται αποτρίχωση. Είναι ένα προσωρινό μέτρο, αφού οι βλεφαρίδες θα αναπτυχθούν πάλι (συνήθως σε περίπου 6 εβδομάδες) και έτσι η αποτρίχωση θα χρειαστεί αναπόφευκτα να επαναληφθεί.
Μια άλλη θεραπευτική προσέγγιση είναι η καταστροφή της ρίζας των βλεφαρίδων (θυλάκιο) με ηλεκτρικό ρεύμα. Η μέθοδος ονομάζεται ηλεκτρόλυση και πριν την εκκίνηση της θεραπείας γίνεται εφαρμογή ενέσιμου τοπικού αναισθητικού στο βλέφαρο. Το ποσοστό επιτυχίας της τεχνικής είναι περίπου 80% και αποδεικνύεται χρήσιμη μόνο όταν εμπλέκεται ένας μικρός αριθμός από βλεφαρίδες. Σε περίπτωση που η τριχίαση αφορά σε ένα μεγάλο πλήθος βλεφαρίδων μπορεί να πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση με τη χρήση τοπικού αναισθητικού.
Βλεφαρόσπασμος
Τι είναι ο βλεφαρόσπασμος;
Ο βλεφαρόσπασμος αναφέρεται σε μια κατάσταση που προκαλεί σπασμούς στους μυς γύρω από τα βλέφαρα, που δεν μπορούν να ελεγχθούν από τον πάσχοντα. Εμφανίζεται ως επαναλαμβανόμενος μη ελεγχόμενος βλεφαρισμός.
Τι προκαλεί βλεφαρόσπασμο;
Η βαθύτερη υποκείμενη αιτία του βλεφαρόσπασμου είναι άγνωστη, αν και μερικοί θεωρούν ότι το άγχος τον επιδεινώνει.
Μερικές φορές οι άνθρωποι μπορεί να υποστούν παρόμοια συμπτώματα, όταν υπάρχει πρόβλημα με την οφθαλμική επιφάνεια του ματιού ή ως παρενέργεια ορισμένων φαρμακευτικών αγωγών.
Ποια είναι τα κλινικά σημεία και συμπτώματα του βλεφαρόσπασμου;
Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν από την ηλικία των 40-60 ετών, επηρεάζουν και τα δύο μάτια και αρχικά είναι ήπια. Σε μερικούς ανθρώπους ωστόσο μπορεί να γίνουν τόσο έντονα, ώστε να υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο άνοιγμα των οφθαλμών για παρατεταμένη περίοδο και οι καθημερινές δραστηριότητες να επηρεάζονται σημαντικά.
Τα κυριότερα συμπτώματα είναι τα εξής:
- Υπερβολικός και έντονος βλεφαρισμός
- Ακούσιο κλείσιμο των βλεφάρων
- Περιστασιακός μορφασμός
- Φωτοφοβία
Πώς ακριβώς αντιμετωπίζεται ο βλεφαρόσπασμος;
Η θεραπεία του βλεφαρόσπασμου περιλαμβάνει ενέσεις αλλαντικής τοξίνης (botulinum toxin), χρησιμοποιώντας μια μικρή βελόνα.
Η αλλαντική τοξίνη (botulinum toxin) είναι μια χημική ουσία που παράγεται από ένα βακτήριο που ονομάζεται clostridium botulinum, το οποίο σε μεγάλες ποσότητες είναι τοξικό. Ωστόσο, σε πολύ μικρές ποσότητες έγχυσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιλεκτικά για να εξασθενίσει τους μυς που προκαλούν σπασμό.
Οι περισσότεροι άνθρωποι υποβάλλονται ανάμεσα σε 3 με 8 ενέσεις σε κάθε πλευρά, οι οποίες εγχύονται ακριβώς κάτω από το δέρμα και προκαλούν ένα ελαφρύ τσίμπημα. Οι ενέσεις αυτές πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 3 – 6 μήνες με περιστασιακές αλλαγές στη δόση ή στο σημείο των ενέσεων, εφόσον απαιτείται.
Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεστε κάποια δυσφορία κατά τη διάρκεια και για λίγο μετά τις ενέσεις. Μικροί μώλωπες αναπτύσσονται περιστασιακά αλλά υποχωρούν γρήγορα. Κάποιες φορές μπορεί να επηρεαστούν άλλοι μυς με αποτέλεσμα να έχουμε ένα πεσμένο βλέφαρο ή διπλωπία. Εάν συμβεί αυτό, θα επιλυθεί σε βάθος χρόνου 2 – 3 μηνών, όταν δηλαδή η επίδραση των ενέσεων εξασθενίσει.
Η θεραπεία αυτή προσφέρει σημαντική ανακούφιση από τους σπασμούς σε ποσοστό άνω του 90% των πασχόντων. Είναι ασφαλής για μακροχρόνια χρήση. Η μη ανταπόκριση στην αλλαντική τοξίνη θα πρέπει να εγείρει υποψίες για τη διάγνωση, καθώς τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οφείλονται σε απραξία διάνοιξης βλεφάρων.
Η φαρμακευτική θεραπεία, όπως και η χειρουργική αφαίρεση του σφιγκτήρα μυ των βλεφάρων είναι θεραπευτικές επιλογές που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε κάποιες από τις περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στη χρήση αλλαντικής τοξίνης.
Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι για την παρασκευή της αλλαντικής τοξίνης, χρησιμοποιείται ανθρώπινη αλβουμίνη (ουσία του αίματος). Το αίμα που χρησιμοποιείται, ελέγχεται για όλες τις γνωστές μεταδοτικές λοιμώξεις. Ωστόσο, δεν υπάρχει απόλυτη εγγύηση ότι το παρασκεύασμα δεν περιέχει οργανισμούς που δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.
Τέλος, συστήνεται η χρήση σκουρόχρωμων γυαλιών που προσφέρουν ανακούφιση από την φωτοφοβία και σε κάποιες περιπτώσεις η χρήση γυαλιών με ειδικούς βραχίονες που έρχονται σε επαφή με τα άνω βλέφαρα και τα ανασηκώνουν κατάλληλα.