Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (κατά της τύφλωσης) γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Επιτροπής για την Πρόληψη της Τύφλωσης, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO).
Στόχος των δύο οργανώσεων, είναι μια προσπάθεια ώστε να στραφεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο πρόβλημα της τύφλωσης (μερικής ή ολικής) και των επιπτώσεων που έχει στον πάσχοντα και το περιβάλλον του. Ταυτόχρονα στοχεύει στο να διαφωτίσει το κοινό σχετικά με το πρόβλημα, αλλά και τις υπάρχουσες θεραπευτικές λύσεις για την αποκατάσταση της όρασης.
Κάποια χρήσιμα στατιστικά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι:
- κάθε 5 λεπτά ένας συνάνθρωπός μας χάνει τυφλώνεται
- σε 40 – 45 εκατομμύρια ανέρχονται οι τυφλοί σε όλο τον κόσμο
- 135 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μειωμένη όραση
- το μεγαλύτερο ποσοστό των τυφλών ζει στις φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες, όπου δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε οφθαλμίατρο (στο Κονγκό αντιστοιχούν 2 οφθαλμίατροι ανά 8 εκατομμύρια κατοίκους), ενώ δεν κυκλοφορούν φθηνοί φακοί, κολλύρια και σκελετοί γυαλιών
- στην Ελλάδα η σοβαρότερες αιτίες τύφλωσης είναι ο διαβήτης, το γλαύκωμα και οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας
Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική, ειδικά για μια σειρά από οφθαλμικές παθήσεις όπως το γλαύκωμα, αμφιβληστροειδοπάθειες, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας κ.ά. Στη χώρα μας οι περισσότεροι σπεύδουν στον οφθαλμίατρο μόνο όταν η όρασή τους έχει μειωθεί σημαντικά, ωστόσο οι προληπτικοί έλεγχοι αλλά και οι επανέλεγχοι για σοβαρές παθήσεις κρίνονται απαραίτητοι.
Αναμφισβήτητα, οι οπτικές απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής αυξάνονται συνεχώς. Κάποιοι συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν οπτικές δυσκολίες στις καθημερινές τους δραστηριότητες, εξαιτίας σοβαρών επίκτητων ή κληρονομικών οφθαλμικών παθήσεων που επηρεάζουν δραματικά την όρασή τους. Στο Ινστιτούτο Ophthalmica, τα άτομα με χαμηλή όραση έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν θεαματικά την ποιότητα ζωής τους, να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους, να εξακολουθήσουν να ζουν παραγωγικά.
O τομέας χαμηλής όρασης του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica αποτελείται από τα παρακάτω τμήματα:
A. Τμήμα αντιμετώπισης κληρονομούμενων νοσημάτων του αμφιβληστροειδή & Ηλεκτροφυσιολογία της Όρασης
Η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη, μέσα από εξειδικευμένες καταγραφές, χαρίζει αντικειμενικές πληροφορίες για τη λειτουργία των στιβάδων του αμφιβληστροειδή και της οπτικής οδού. Το εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας του Ινστιτούτου Ophthalmica λειτουργεί με τις υψηλότερες προδιαγραφές και είναι το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα που ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα της Παγκόσμιας Eταιρίας Ηλεκτροφυσιολογίας (ISCEV), παρέχοντας μόνο αξιόπιστα αποτελέσματα με επαναληψιμότητα.
B. Τμήμα βοηθημάτων χαμηλής όρασης
Τα βοηθήματα χαμηλής όρασης είναι μηχανικά υποστηρικτικά μέσα (π.χ. ηλεκτρονικοί αναγνώστες, ψηφιακοί μεγεθυντές, πρισματικά γυαλιά, ειδικοί μεγεθυντικοί φακοί και τηλεσκοπικά συστήματα) που συμβάλλουν δραστικά στη βελτιστοποίηση της ποιότητας
της ζωής ατόμων με απώλεια όρασης.
Γ. Τμήμα εκπαίδευσης στην Κινητικότητα – Προσανατολισμό και στις Δεξιότητες Καθημερινής Διαβίωσης ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης
Στην εκπαίδευση Κινητικότητας – Προσανατολισμού διδάσκεται η ασφαλής, άνετη και ανεξάρτητη μετακίνηση, ενώ στον τομέα των Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης συμπεριλαμβάνονται όλες εκείνες οι δραστηριότητες που εκτελεί κάθε άτομο σε όλες τις εκφάνσεις της προσωπικής και κοινωνικής του ζωής. Η εκπαίδευση πραγματοποιείται σε εξατομικευμένο πλαίσιο, τόσο στο Ινστιτούτο Ophthalmica, όσο και στο χώρο διαμονής των ενδιαφερομένων και αφορά ανθρώπους κάθε ηλικίας που αισθάνονται πως το πρόβλημα όρασης τους δυσκολεύει στην καθημερινότητα.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε 5 λεπτά ένας άνθρωπος χάνει την όρασή του, εσείς έχετε αναρωτηθεί ποια ήταν η τελευταία φορά που υποβληθήκατε σε οφθαλμολογική εξέταση;